Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

ETNIK DAN BUDAYA ORANG KELANTAN

 

 

 

 

 

 

 

kelantan culture

kelantan gettingaround

kelantan centralmarket

kelantan bamboofortbazaar

   

 

 

 

Di Kelantan terdapat beberapa etnik antaranya Melayu, Cina, India, Orang Asli dan Siam. Orang Melayu dan Cina biasanya tinggal di bandar dan juga di kebanyakan kampung.Kelantan terkenal dengan sikap penduduk yang ramah dan baik hati, orang Kelantan mempamerkan sebuah dunia lama yang mempesonakan dan mampu menawan hati untuk memanggil pelancong untuk datang. Kelantan merupakan negeri Islam kuat walaubagaimanapun pelancong tidak dihalang untuk berpakaian asal mereka ini bagi mngelakkan dari berlaku perselisihan adat mereka. Kelantan juga terdapat kebudayaannya sendiri. Antaranya, permainan wau, dikir barat, rebana, silat, wayang kulit dan banyak lagi.

 

Permainan wau biasanya dimainkan di tepi pantai. Di mana ia diperbuat daripada buluh, kertas dan tasi digunakan sebagai tali untuk diikat pada wau tersebut. Wau diukir dengan teliti untuk memberikan pandangan yang menarik. Antara nama wau yang popular wau bulan.

Di Kelantan juga terdapat Dikir Barat di mana untuk menubuhkan pasukan Dikir Barat ini memerlukan seorang penyanyi atau dikenali oleh orang Kelantan sebagai 'Tok Jogho' yang memainkan peranan utama Dalam Bikir barat seterusnya diikuti oleh 'awak-awak' yang turut bersama menyanyi dengan 'Tok Jogho'.

 

Untuk mengetahui lebih banyak lagi tentang kebudayaan orang Kelantan bolehlah datang ke Gelanggang Seni yang terletak di Kota Bharu.

 

 

                                     

kelantan bamboofortbazaar